Afstudeeronderzoek

  Afstudeeronderzoek

  ARC Nederland is een relatief nieuw kerkplantingnetwerk met een voor Nederland vrij unieke aanpak. ARC (Association of Related Churches) helpt kerkplanters eigentijdse, levengevende kerken te starten, waarbij de kerkplanter wordt gefaciliteerd met goede training, een assessment, coaching, relaties met andere kerkplanters en financiën. Alles wordt op alles gezet om de kerkplanter een zo goed mogelijke start te geven. Het doel is om de kerk vanaf dag één gelijk door een aantal moeilijke groeibarrières heen te laten breken.

  Vele malen heeft ARC de vraag gekregen of deze aanpak – die inmiddels in Amerika en Australië veel wordt toegepast – ook in Nederland zou werken. Daarom heeft Bjorn Visser, student GPW aan de Christelijke Hogeschool Ede, in opdracht van ARC Nederland onderzoek gedaan naar de fenomenale groei van een aantal kerken in Nederland die in de afgelopen 15 jaar op een vergelijkbare manier zijn gestart zoals ARC-kerken worden gestart. Zijn rapport is inmiddels uit en geeft inzicht in welke elementen bijdragen aan de groei van deze kerken.

  Het onderzoek heet “Waarom kerken planten als je ze ook kan kweken?” Onderzocht zijn City Life Church (drie lokaties), Hillsong, Doorbrekers, City Changers en Thousand Hills. Om tot het rapport te komen zijn verschillende onderzoeksmethoden gebruikt: diepte-interviews met de voorgangers, een online enquête onder gemeentebezoekers, literatuur en statistische gegevens.

  Eén van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is dat leiderschap een onmisbaar element is dat heeft gezorgd voor groei: de manier waarop leiderschap wordt vormgegeven in de gemeente, maar ook de rol van de voorganger zelf. De leider is de stuwende kracht achter alles wat er gebeurt in de gemeente. De visie om te groeien begint bij een leider of leidersechtpaar. Zij zien als een van hun belangrijkste taken dat de visie breed gedragen wordt en gestalte krijgt in de gemeente. Zijn zijn personen met veel charisma, zijn heel zichtbaar en weten de gemeentebezoekers te inspireren met hun visie.

  ARC Nederland hoopt dat het onderzoek veel potentiële kerkplanters zal inspireren om gezonde, levengevende en groeiende kerken te planten overal in ons land. De conclusies van het rapport worden meegenomen in de trainingen die ARC Nederland organiseert voor kerkplanters.

  Meer informatie over ARC Nederland kan worden gevonden op deze website.


  FileAction
  Afstudeeronderzoek - Waarom kerken planten als je ze ook kan kweken.pdfDownload 
  Version
  Download74
  Stock
  Total Files1
  Create Datefebruari 4, 2017
  Last Updatedfebruari 7, 2017